Adótervezés

Adótervezés - vonjuk be a munkaügyis kollégákat is!

Szerző: Sinka Júlia

Ha azt mondom, adótervezés, akkor az azt jelenti, kell egy adószakértő és egy könyvelő. Esetleg egy jogász is. Idén már a munkaügyist is célszerű meghívni a konzultációra.

A napokban leltem rá egy érdekes cikkre a neten arról, hogy bizonyos munkakörökben utazással is lehet pénzt keresni – adott esetben nem is keveset. A szóban forgó írás nem mondható frissnek – 2017 decemberében jelent meg, és mint tudjuk, már a tegnapi újság is történelem -, de tippjeit most is érdemes fontolóra vennünk.

A szerző szerint a világ felfedezésére vágyókat számos érdekes munka várja – a cikk szerint 15+1 ezek közül a legizgalmasabb-, úgy, mint az utazó blogger, a séf, a vlogger.

Persze (szerintem) e másfél tucat munka mindegyike nem feltétlenül végezhető munkaviszonyban, de azért akad ilyen is. Példának okáért ide sorolhatjuk a pultos, illetve felszolgáló, a séf, az idegenvezető, a légi utaskísérő, az utazó – vagy kalandfotós, de akár a rövidtávú projekteken dolgozó szakmai tanácsadó is.

Szerencsés esetben a munkakör belföldön, és a munkahely körzetében jár sok utazással. Hogy ez miért szerencse? Nos, az Szja tv. 2019-től érvényes cafeteria szabályai miatt!

Az adótanácsadók, adószakértők jól tudják – az érintett munkavállalók pedig saját bőrükön tapasztalták-, hogy idéntől már bérként adózik a munkavállaló számára vásárolt helyi bérlet.

Az elszánt „adós kolléga” azonban minden vészhelyzetben talál egérutat, pontosabban adózási kiskaput, méghozzá törvényeset!

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló rendelet (39/2010. (II. 26.) Kormányrendelet) szerint a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy ideiglenes tartózkodási hely, illetve a munkavégzés helye közötti utazás távolsági (helyközi) utazásnak minősül.

Ez azért (is) fontos, mert a távolsági utazás esetén térített összeg a nem önálló tevékenység (ilyen a munkaviszony vagy a társas vállalkozásokhoz kapcsolódó tagi jogviszony) esetében nem része az adóköteles jövedelemnek az Szja tv. hatályos rendelkezései alapján. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a jegy vagy bérlet a vállalkozás nevére szóló számla ellenében adómentesen téríthető meg a dolgozónak.

Egyébként a munkába járáshoz kapcsolódó bérlet vagy a hazautazáskor megváltott jegy értékének 86 százalékát a munkáltató köteles is kifizetni a munkavállalójának. A munkaadó dönthet úgy is, hogy ”túlteljesít”, azaz a teljes összeget megfizeti.
A helyi bérlet azonban kakukktojás, mert nem téríthető meg a munkavállaló részére adómentesen. Az sem oldja meg a helyzetet - a dolgozó oldaláról nézve-, ha a cafeteria rendszerbe beépítik ezt a juttatást, mivel 2019-től már így is bérjövedelem módjára adózik. Idéntől ugyanis hatályát vesztette a Szja tv. 89. §. (6) bekezdése, így a helyi bérlet árának megtérítése már nem lehet egyes meghatározott juttatás, hanem a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmeként kell figyelembe venni.

Mit tehet a munkaadó?

Az adótörvény előírásait betartva, a vállalkozás a nevére szóló számla alapján elszámolja személyi jellegű egyéb ráfordításként a helyi bérlet árát. Ennek közterheit az Szja tv. 46.§. (6)–(10) bekezdéseiben, valamint a Tbj. 50. §. (5) bekezdésében rögzítettek szerint kell számfejtenie, bevallania, igazolnia a munkaadónak. Ez azt is jelenti, hogy a juttatást terhelő személyi jövedelemadót és a járulékokat is a munkavállaló béréből le kell levonnia, illetve, ha ez valamiért nem lehetséges, az érintett személynek kell megfizetnie.

A dolgozók azonban nem szeretik, ha csökken a megszokott nettó jövedelmük, főleg, ha a költségtérítés emiatt csak részben tölti be szerepét, azaz nem futja belőle az adott kiadás egészére.
Annak érdekében, hogy a munkavállaló nettó bére emiatt ne csökkenjen, a munkaadó megteheti azt is, hogy munkaviszonyból származó jövedelemként – jelen esetben költségtérítésként - olyan „bruttó” összeget állapít meg (számfejt), amelynek a személyi jövedelemadó és a járulékok levonása után fennmaradó nettó összege megegyezik a bérlet árával.

Ezzel összefüggésben a cégnek a kifizetői feladatait is teljesítenie kell, azaz a magánszemélyt terhelő tételek levonásán és bevallásán túl, annak szociális hozzájárulási adóját és szakképzési hozzájárulását is be kell vallania a ’08-as bevallásában (304. sor), és persze befizetnie ezeket a költségvetésbe. Amennyiben a cég azt szeretné, hogy a munkavállalójának megtérített 9.500,- Ft értékű bérlet a közterhek levonásával is ezt az összeget jelentse, akkor ki kell számítani, hogyan is kell „felbruttósítani ezt az összeget a kívánt eredmény elérése érdekében!

 

Mint tudjuk, a bérként adózó kifizetésekből mindösszesen 33,5% adót- és járulékot kell levonnia a kifizetőnek. Matematikailag ez azt jelenti, hogy azt az értéket keressük, amelynek nettó értéke (100,0-33,5=66,5%) 9.500,-Ft. Ez az összeg 14.286,- Ft, amit a cég személyi jellegű ráfordításként számfejt, illetve könyvel, valamint megfizeti utána a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást, összesen 21%-ot (3.000,- Ft).

 

Ez esetben viszont a cég tulajdonosai vonják össze a szemöldöküket, hiszen így többe kerül a bérlet, és jelentősebb érintetti létszámnál ez már érezhető költségnövekedéssel járhat.

Most következik az a kiskapu, amit a fent említett, elszánt kollégák megtalálnak, a cég dolgozóinak nem kevés örömére!

Amennyiben a munkavégzés feltétele a bérlet megvásárlása, akkor adómentes juttatás, azaz adómentesen téríthető a helyi bérlet értéke a munkavállalónak azoknál a munkaköröknél, melyek ellátása rendszeres utazással jár.

Ennek alapfeltétele természetesen az, hogy olyan munkaköri leírással egészítsék ki a munkaszerződést, melyből a helyi bérlet szükségessége egyértelműen kiderül.

Persze a dolgozók utaztatásának más lehetőségei, sőt a lehetőségek – adott esetben sajátos – kombinációi is elképzelhetőek, sőt ezekről az Szja tv. sem feledkezik meg. Ilyen például a személygépkocsi használatának térítése vagy a csoportos személyszállítás. Az adótanácsadóknak, adószakértőknek persze ezekkel kapcsolatban is vannak tippjeik. Az, hogy e körben mit „súgnának” a cégtulajdonosoknak, egy esettanulmány témája lesz.

Szeretne tisztában lenni az adózási és számviteli aktualitásokkal?

Próbálja ki egyedülálló online szakmai tudásbázisunkat!