Beszámoló beküldése

30% KEDVEZMÉNY! REGISZTRÁLJON ÉS SZEREZZE MEG A SZIGMA NEO ONLINE BESZÁMOLÓKÉSZÍTŐT MOST SZUPER ÁRON, VALAMIINT A MEGRENDELÉS MELLÉ JÁRÓ AJÁNDÉK SZÁMVITELI SZABÁLYZATOKAT! *

*Minden megrendelés mellé elküldjük aktuális számviteli szabályzatunkat ajándékba.

  • Számviteli Politika
  • Pénzkezelési szabályzat
  • Eszközök és források értékelési szabályzata
  • Eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata
  • Önköltségszámítási szabályzat
  • Számlarend
  • Számlatükör

Beszámoló beküldése

Az elektronikus beszámolók kapcsán már írtunk róla, hogy a kettős könyvitelt vezető vállalkozások kötelezettek a beszámolójuk közzétételéről és letétbehelyezéséről gondoskodniuk, amit az Online Beszámoló és űrlapkitöltő Rendszeren keresztül tehetnek meg. Tudnunk kell, hogy az OBR-en keresztül beküldhetjük az előkészített beszámolóinkat.

Előkészítésre a Szigma Neo programunkat ajánljuk, melyben elkészíthető többek között a cég beszámolójának részét képező „A” és „B” típusú mérleg és összköltség eljárású és forgalmi költség eljárású eredménykimutatás valamint a kiegészítő melléklet. Mind az egyszerűsített éves, mikrogazdálkodói és az éves céges beszámoló részei megtalálhatóak a program szoftver menüjében

Beszámoló beküldése az elektronikus beszámoló portál segítségével

Bejelentkezés az OBR-be

Első lépésben az Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszer honlapján: https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes  jelentkezzünk be a felültre, ehhez szükségünk lesz az ügyfélkapu login adatainkra. A narancssárga gombra kattintva a rendszer át is irányít rögtön az ügyfélkapus azonosításra. A bejelentkezés minden esetben szükséges, akkor is, ha a beszámolóinkat ebben a rendszerben szeretnénk kitölteni és akkor is, ha feltölteni kívánjuk őket.

Ezen a kezdő oldalon a lenyitható kék színű menüpontokra kattintva, a lenyíló tartalomban találunk tájékoztatást a kitöltéshez, beküldéshez, valamint a videó tutorialokat is érdemes végignézni a teendőinkkel kapcsolatban.

Mielőtt bejelentkezünk ellenőrizzük böngészőnk (javasoltan Chrome vagy Firefox) verziójának frissességét, és szükség szerint frissítsünk, hogy a felület hibamentesen működjön! A böngészőn kívül ellenőrizni javasolt, hogy gépünkön támogatott operációs rendszer fut-e. Például Windwos XP alatt előfordulhat, hogy nem minden funkció fog megjelenni számunkra.

 OBR bejelentkezés

 

Központi Azonosítási Ügynök – KAÜ 

 A bejelentkezés gomb átirányít minket a Központi Azonosítási Ügynök – rövid nevén a KAÜ oldalra, ahol ki kell választanunk, hogy milyen elektronikus azonosítási módszerrel kívánunk belépni a felületre. Miután beléptünk, láthatjuk, hogy nevünk megjelenik a narancssárga Kijelentkezés gomb felett,

 Központi Azonosítási Ügynök – KAÜ

Beadványok kitöltésének megkezdése

Bejelentkezés után aktívvá válnak a menüpontok a fejlécben, ahol a Letöltött beadvány visszatöltése / megnyitása menüpontot. Erre a menüpontra kattintva kezdhetjük meg a beszámolók feltöltését. Fontos tudni, hogy kizárólag cégbíróság által bejegyzett vállalkozás töltheti itt ki és nyújthatja be a beszámolóját.  

 Beszámolók kitöltése

 

 A Szigma Neo szoftverből lementhető OBR file alkalmas az Online Beszámoló és Űrlapkitöltő rendszeren a beszámoló beadására. Az OBR file-t a Letöltött beadvány visszatöltése / megnyitása gombra kattintva tudja feltölteni.  A Letöltött beadvány visszatöltése ( OBR file) után az adatok automatikusan átemelődnek a felületre, így Önnek csak ellenőriznie kell, illetve a csatolmányokat feltölteni!

 Jelen tájékoztató anyag az Igazságügyi Minisztérium által közzétett információk alapján és a teljesség igénye nélkül készült, valamint nem tér ki minden üzleti szituációra. Kérjük, a hatályos tájékoztatókat és számviteli törvényt vegye alapul. Jelen segédanyag értelmezéséből, és az OBR rendszer (esetleges) technikai változásaiból fakadó károkért a kiadó nem vállal felelősséget.