Elektronikus beszámoló (OBR)

40% KEDVEZMÉNY! REGISZTRÁLJ ÉS SZEREZD MEG A SZIGMA NEO ONLINE BESZÁMOLÓKÉSZÍTŐT MOST SZUPER ÁRON, VALAMINT A MEGRENDELÉS MELLÉ JÁRÓ AJÁNDÉK 2023-as SZÁMVITELI SZABÁLYZATOKAT! *

*Minden megrendelés mellé elküldjük az aktuális számviteli szabályzatainkat ajándékba.

 • Számviteli Politika
 • Pénzkezelési szabályzat
 • Eszközök és források értékelési szabályzata
 • Eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzata
 • Önköltségszámítási szabályzat
 • Számlarend
 • Számlatükör

Elektronikus beszámoló

Elektronikus beszámoló a Céginformációs Szolgálat az Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszeren (OBR) keresztül helyezhető letétbe közzététel céljából. Szigma Neo online beszámolókészítő programunk alkalmas a beszámolók OBR benyújtására.

A korábbi offline alapú Általános nyomtatványkitöltő-t, ÁNYK-t váltotta fel az OBR, ami már online rendszer, így a file feltöltéséhez, beküldéséhez internet hozzáférés szükséges. A Szigma Neo szintén online alapú és elektronikus űrlap kialakítása a kézi adatrögzítés folyamatát egyszerűsítette.  Szoftverünk OBR biztos. Beadványait OBR fileként letöltheti a szoftverből és egyszerűen átadhatja a https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes felületére.

 

Elektronikus beszámoló kitöltése

A kitöltésre alapvetően a Szigma Neo online beszámolókészítő szoftverünket ajánljuk. A beadványoknak meg kell felelniük a hatályos számviteli jogszabályok előírásainak. Szoftverünk az Igazságügyi Minisztérium által közzétett műszaki követelményeknek megfelel. A szükséges és hatályos nyomtatványok a szoftverben elérhetőek, így kényelmesebb és gyorsabb a használata, mert nem szükséges külön letöltenie a különböző nyomtatványokat és feltöltenie a nyomtatványkitöltőbe, hanem belépést követően azonnal használható, csupán ki kell választania a megfelelő nyomtatványt.

Elektronikus aláírás már nem szükséges a nyomtatványokhoz, a beküldéshez Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül elektronikus azonosítás szükséges. A beadványok esetleges mellékleteinek előállításához szükséges PDF formátum előállítását szoftverünkkel szintén egyszerűen el tudja végezni.

A kitöltést követően javasoljuk, hogy töltse le és mentse el magának a beküldésre véglegesített nyomtatványokat, majd töltse fel az OBR-n keresztül határidőre. 

Elektronikus beszámoló beküldése OBR-en keresztül

Minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás köteles beszámolójának közzétételéről és letétbehelyezéséről gondoskodni a számviteli törvényben megadott határidőnek megfelelően.

E kötelezettségüket az érintettek 2016. december 1-től – a beszámolási időszaktól függetlenül – már csak az Online Beszámoló- és űrlapkitöltő rendszeren (OBR) keresztül teljesíthetik.

 A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához nagyon súlyos adójogi és cégjogi következmények fűződnek! Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság által mulasztási bírság szabható ki, majd néhány hónappal később a NAV jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el.

A beszámolók feltöltésére éves beszámolóegyszerűsített éves beszámoló esetén a mérlegforduló napját követő ötödik hónap utolsó napjáig (a cégek többségénél jellemzően május 31-ig), összevont (konszolidált) éves beszámoló esetén a mérlegforduló napját követő hatodik hónap utolsó napjáig ad lehetőséget a törvény.

Az ehhez szükséges OBR a https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes/ felületen érhető el, a rendszer használatához ügyfélkapus (cégkapus) regisztrációval kell rendelkezni.


Lényeges, hogy 2018.03.22-én döntött az Igazságügyi Minisztérium arról, hogy a beszámoló közzétételét cégkapu jogosultsághoz köti, azonnali hatállyal. Ez azt jelenti, hogy az OBR-en keresztül beadvány - beszámoló, illetve mérleg - alapértelmezetten olyan KAÜ által azonosított felhasználóval nyújtható be, aki az adott cég hivatalos elérhetőségéhez (Cégkapu tárhelyhez) kapcsolattartóként, vagy ügykezelőként hozzáféréssel rendelkezik. Tehát a beszámolók benyújtása fő szabály szerint a cégkapu alá került át a jelzett naptól.

 

Beszámolók lekérdezése

A cégtulajdonosoknak tudniuk kell, hogy a beszámoló adatai már automatikusan összefuttathatók a Cégbírósági adatokkal!

Ennek megfelelően, ha mondjuk egy társaság tőkehelyzete tartósan nem rendezett, negatív, akkor ez az információ a beszámoló feltöltésétől kezdve akár azonnal kiszűrhető, és nem csak egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során derül rá fény. Ez okból jelentősen megnőtt a Törvényességi felügyeleti eljárások száma, hisz a tőkevesztés automatikusan kiderül a beszámoló feltöltést követően, az eljárás pedig azonnal kezdeményezhető ebben az esetben.

Összegezve: A beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség a Cégszolgálat részére 2016. december 1. napjától az Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszeren (OBR-en) keresztül teljesíthető.

A Szigma Neo online beszámolókészítő program alkalmas a beszámoló online - OBR benyújtására.

Online beszámoló készítő rendszer használatának javasolt lépései:

 1. Bejelentkezés az OBR felületén ügyfélkapus azonosítóink megadásával
 2. Kattintsunk a letöltött beadvány visszatöltése / megnyitása gombra
 3. Töltsük fel az OBR file-t
 4. Ellenőrizzük a beadvány adatait
 5. Töltsük le és mentsük el a kitöltött nyomtatványokat
 6. Végül küldjük be az elkészített beadványt
 7. Továbbá lehetőség van a beadványok, értesítések, számlák megtekintésére

A Szigma Neo számos egyéb funkcióval rendelkezik, ismerje meg szoftverünket!