Szakmai Cikkek

Sinka Júlia:

-Tűzoltás a cégnél – válságkezelés és számvitel (1. rész)

-Tűzoltás a cégnél – válságkezelés és számvitel (2. rész)

-Tűzoltás a cégnél – válságkezelés és számvitel (3. rész)

-Tűzoltás a cégnél – válságkezelés és számvitel (4. rész)

-Eladtuk a cégautót! Kell áfát fizetni?

-Adótervezés - vonjuk be a munkaügyis kollégákat is!

-Teljesítés nincs, de áfa van – vagy mégsem?

 

Ruszin Zsolt:

Az áron alul vett üzletrész jövedelmet és ezáltal adót keletkeztet

Miért nyomtatja és tárolja a papírokat, ha már a NAV is elektronikusan kéri?

 Interneten nyújtott oktatási, továbbképzési szolgáltatások áfája

 Ha nem kapja meg a vevő nevét, címét, megtagadhatja az üzletkötést

 Az adózási előny megszerzése önmagában rendeltetésszerű joggyakorlásnak minősül

 A saját cégétől vett, vagy a saját cégének eladott ingatlan illetékmentes lehet

A nyílt végű személygépkocsi lízing tarol az adóelőnyeivel

 

 

Tűzoltás a cégnél – válságkezelés és számvitel (1. rész)

Ha éppen nincs is általános – az európai gazdaságot érintő, vagy akár az egész világra kiterjedő – válság, a vállalkozások akkor is kerülhetnek komoly, akár csődjüket is okozó mélypontra. A könyvelési adatok gondos elemzése ilyenkor is segítheti a kilábalást.

A Trendi Cuccok Kft kisvárosi, 65 főt foglalkoztató termelő vállalkozás, amely már 15 éve egyik meghatározó szereplője a piacnak. Tulajdonosa, Vezér Tihamér 2018 áprilisában egy sportbaleset következtében váratlanul elhunyt. Egyetlen lánya pedagógus – zenét és rajzot tanít a helyi középiskolában -, felesége elismert keramikus művész. A vállalkozás tevékenységében soha nem vettek részt – bár Vezérné a társaság 5%-os tulajdonrésszel bíró tulajdonosa -, művészek lévén nem is értenek hozzá, de nem is érdekli őket. Ráadásul Vezér úr a cég irányításában leginkább a memóriájára hagyatkozott, az élő megrendeléseket, azok aktuális állapotát is füzetben, kézzel írva vezette, itt-ott a kívülálló számára megfejthetetlen jelöléseket alkalmazva. Számításokkal alá nem támasztva, nem kevés termelői gyakorlatára hagyatkozva, „tapasztalati adatok” alapján adott árajánlatot a megrendelőknek is. Ez a „kézi vezérlés” az oka annak is, hogy a vállalkozás gazdasági problémái rejtve maradtak, és a cég fizetőképességének meggyengülése meglepte az örökösöket.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Válságkezelés és számvitel (2. rész)

Ha egy vállalkozás csődbe megy, az általában nem máról hónapra bekövetkező, elkerülhetetlen sorscsapás. A tulajdonosok gyakran mégis meglepődve veszik tudomásul a helyzetet. Struccpolitika? Gondatlanság? „Adatvakság”? Ez utóbbira biztosan gyógyír a könyvelési adatok gondos és időben megkezdett elemzése. Cikkem előző részében már fülön csíptünk néhány jellemző céges betegséget, most a meglévő és a szükséges termelőkapacitások feltérképezésével és a termékfejlesztés körüli gubancokkal folytatjuk a sort.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Válságkezelés és számvitel (3. rész)

Van pénz és mégis üres a kassza?

Mivel a Trendi Cuccok Kft fizetési problémákkal küzd – és a cég hitelezőinek megnyugtatása is fontos -, Klári első lépésben a társaság likviditási és pénzügyi működőképességét vizsgálta meg.
A vállalkozás rövid távú fizetőképességét – esedékes rövid lejáratú tartozásai rendezésének esélyeit – a likviditási mutatók mérik. Azt, hogy ebben jól teljesít-e a cég vagy sem, az adott időszakban meglévő forgóeszközeinek összetétele határozza meg.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Válságkezelés és számvitel (4. rész)

 A Trendi Cuccok Kft megmentését Klári a raktárkészlet vizsgálatával folytatja. Első lépésben ellenőrzött néhány szúrópróbaszerűen kiválasztott anyagbeszerzési számlát, és úgy ítélte meg, hogy az árak reálisak, sőt gyakran a vásárolt mennyiséghez kapcsolódó fizetési kedvezményeket is kihasználta a cég. A munkaerő költségei csak a jogszabályok megkövetelte, és az ágazatban jellemző mértékben emelkedtek. Az egyes termékekből gyártott mennyiség jellemzően követi a megrendelt mennyiséget. A termékek bekerülési értéke azonban a fentiekkel nem magyarázható módon megnövekedett, ezt az értékesítési árak nem megfelelően követték, ami egyre szerényebb adózott eredményt hozott a cégnek.

Klári úgy döntött, hogy a készletek forgási sebességével, illetve a tevékenység jövedelmezőségével kapcsolatos mutatók elemzése előtt igyekszik feltárni a csökkenő nyereség okait. Ehhez először a cég önköltségszámítását vizsgálja meg.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Eladtuk a cégautót! Kell áfát fizetni?

 Szerző: Sinka Júlia

 Bármilyen tevékenységet is folytat egy vállalkozás, ügyes-bajos dolgainak intézéséhez szüksége van egy személygépkocsira, azaz cégautóra. Ez áfát érintő kérdéseket is felvet, például akkor, ha a járművet eladja a cég.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) – bizonyos, a törvényben kiemelt esetköröktől eltekintve – a személygépkocsi beszerzéséhez (ideértve a jármű zárt végű lízingjét is) kapcsolódó előzetesen felszámított áfa levonását tiltja. E tilalom független attól, hogy a vállalkozás tevékenységének hány százaléka – akár egésze – áfa-köteles, illetve a járművet milyen arányban használják az egyebekben adólevonási jogot megalapozó tevékenységhez. Ugyanakkor, ha egy vállalkozás értékesíti az eddigiekben a tevékenységéhez használt eszközt, akkor áfa-fizetési kötelezettsége is felmerülhet.

Kérdés, miként kell kezelni azt az esetet, ha a vállalkozás a cégautót adta el.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Adótervezés - vonjuk be a munkaügyis kollégákat is!

Szerző: Sinka Júlia

Ha azt mondom, adótervezés, akkor az azt jelenti, kell egy adószakértő és egy könyvelő. Esetleg egy jogász is. Idén már a munkaügyist is célszerű meghívni a konzultációra.

A napokban leltem rá egy érdekes cikkre a neten arról, hogy bizonyos munkakörökben utazással is lehet pénzt keresni – adott esetben nem is keveset. A szóban forgó írás nem mondható frissnek – 2017 decemberében jelent meg, és mint tudjuk, már a tegnapi újság is történelem -, de tippjeit most is érdemes fontolóra vennünk. A szerző szerint a világ felfedezésére vágyókat számos érdekes munka várja – a cikk szerint 15+1 ezek közül a legizgalmasabb-, úgy, mint az utazó blogger, a séf, a vlogger.

Persze (szerintem) e másfél tucat munka mindegyike nem feltétlenül végezhető munkaviszonyban, de azért akad ilyen is. Példának okáért ide sorolhatjuk a pultos, illetve felszolgáló, a séf, az idegenvezető, a légi utaskísérő, az utazó – vagy kalandfotós, de akár a rövidtávú projekteken dolgozó szakmai tanácsadó is. Szerencsés esetben a munkakör belföldön, és a munkahely körzetében jár sok utazással. Hogy ez miért szerencse? Nos, az Szja tv. 2019-től érvényes cafeteria szabályai miatt!

Az adótanácsadók, adószakértők jól tudják – az érintett munkavállalók pedig saját bőrükön tapasztalták-, hogy idéntől már bérként adózik a munkavállaló számára vásárolt helyi bérlet. Az elszánt „adós kolléga” azonban minden vészhelyzetben talál egérutat, pontosabban adózási kiskaput, méghozzá törvényeset!

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Az áron alul vett üzletrész jövedelmet és ezáltal adót keletkeztet

Szerző:  Ruszin Zsolt

Gyakori, de az adóhatóság által ritkán ellenőrzött esemény, amikor valaki olcsón vesz üzletrészt, részvényt.

Nem adóztatja az állam, ha a piacon vásárolunk áron alul, azonban az áron alul szerzett értékpapírt keményen adóztatják, főleg, ha a vevő és a magánszemély között még „munkakapcsolat” is van.

Az áron alul vett részvény jövedelmet és így adózást keletkeztet, függetlenül attól, hogy a szerzéskor a magánszemély éppen „költ” valamire és így bevétele sincs a tranzakcióból. Az értékpapír szigorú adózásának az az oka, hogy az állam likvid vagyonnal tartja az értékpapírt, még a forgalomképtelen üzletrészt is!

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Miért nyomtatja és tárolja a papírokat, ha már a NAV is elektronikusan kéri?

Az adóhatóság sokat nem sok írásos összefoglalót tett eddig közzé a honlapján az adóellenőrzés elektronikus módon való lefolytatásáról: számszerűen nullát. Az adóhivatal Ellenőrzési Főosztályának munkatársa által írt szakcikk és a gyakorlati tapasztalatok alapján lehet áttekinteni, hogy mi is változott az adóellenőrzések során.

A NAV honlapján az ellenőrzés szóra kapott 876 találat között nincs a Központi Irányítás részéről készült adóellenőrzési útmutató 2018 után. A hivatal azonban kiválaszt néhány munkatársát, akik publikálhatnak egy erre kiválasztott folyóiratban. Itt jelent meg 2018. márciusában egy írás,

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

 

Interneten nyújtott oktatási, továbbképzési szolgáltatások áfája

Az oktatás átköltözött a tantermekből az internetre. Az ismeretek széles tára érhető el interaktív, szórakoztató anyagként, élményt és korlátlan számú ismétlést nyújtva. Az oktatás forgalmi adózási szabályai szigorúak, ha mentességről van szó, de mi a helyzet a határon átnyúló oktatási szolgáltatásokkal? Melyik oktatási hatóság akkreditációja számít?

A tagállambelieknek nyújtott elektronikus szolgáltatások esetén jelentősége van, hogy áfa mentes, vagy áfa köteles a szolgáltatás. Ez utóbbi esetben valamilyen forgalmi adó biztosan felmerül. A harmadik országbelieknél azonban nincs forgalmi adó! 

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

Ha nem kapja meg a vevő nevét, címét, megtagadhatja az üzletkötést

Mégis kevés vállalkozás meri kifüggeszteni a vásárlás megtagadhatóságát (is) kimondó, korrekt tájékoztatást. Főleg a saját adatait elhallható adórevizorok szoktak utazni a nyugtának minősülő számla esetére és nem létező fogyasztóvédelmi szabályokra hivatkoznak, de nem szabad nekik bedőlni.

Az egyik gumiszerviz számlázási rendről szóló egyértelmű, korrekt közlése egyértelmű és iránymutató. Ha már úgy döntöttek, hogy nem használnak pénztárgépet, akkor következetesen meg kell követelniük a vevőtől a nevét és a címét. Ellenkező esetben a számla nem számla, hanem alacsonyabb szintű bizonylat, amit viszont már csak online pénztárgéppel lehetne teljesíteni.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

Teljesítés nincs, de áfa van – vagy mégsem?

A Kúria legutóbbi döntése értelmében sztornózható a számla és nem kell általános forgalmi adót fizetni, ha az adóhatóság szerint a számla teljesítése nem történt meg.

Az Áfa tv. 55. § (2) bekezdése szerint az ügylet teljesítéséhez fűződő joghatás “beáll abban az esetben is, ha teljesítés hiánya ellenére számlakibocsátás történik. A joghatás a számlán a termék értékesítőjeként, szolgáltatás nyújtójaként szereplő személyre, szervezetre áll be, kivéve, ha kétséget kizáróan bizonyítja, hogy...

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

Az adózási előny megszerzése önmagában rendeltetésszerű joggyakorlásnak minősül

A rendeltetésszerű joggyakorlás elvének érvényesítése korántsem egységes. Bár a tetszetős elv mögött húzódó végső döntésekkel egyet lehet érteni
az elsőfokú adóellenőrzések, munkaügyi ellenőrzések és nyomozások során a hatóság akár a törvényes ügyleteket is átminősítheti, vagy a körülmények vizsgálata alapján arra juthat, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás elve sérült.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

A saját cégétől vett, vagy a saját cégének eladott ingatlan illetékmentes lehet

Még 2011 őszén illetékamnesztia lépett életben a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházásra, de sokan nem tudják, hogy magánszemély is kérhet adószámot is így az illetékmentesség lehetősége neki is megnyílik!

Addig általában minden érintett érti a szabályt, hogy a többségi tulajdonos cégei kapcsolt vállalkozásoknak minősülnek és ezek illetékmentesen adhatják-vehetik az ingatlant egymás között. Az illetékmentesség egyetlenegy „nehezen teljesíthető” feltétele, hogy az átruházás időpontjában a vagyonszerző főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése (6820) vagy saját tulajdonú ingatlan adásvétele legyen (6810).

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!

 

A nyílt végű személygépkocsi lízing tarol az adóelőnyeivel

Ismét felfutóban van a céges személygépkocsi vásárlás, ahol a nyílt végű lízing a leghatékonyabb megoldás annak a cégnek, amely nem szeretné megszerezni az autó tulajdonjogát.

A kellően hosszú futamidő után a cégnek éppen az az érdeke, hogy szabaduljon a járműtől, amelyet a lízingbeadó általában – egy kereskedő közbeiktatásával – a járművet „hajtó” magánszemélynek, vagy környezetének szokta értékesíteni. A hosszú távú bérléssel szemben a nyílt végű lízing a társasági adózásban is előnyt biztosít.

A teljes cikk megtekintéséhez kattintson IDE!